Historie kerk en dorp

Het dorp Langweer

Wandelend door Langweer wil ik u iets vertellen over de rijke historie van ons dorp.

In de kerkboeken, bewaard in het archief van het bisdom van Utrecht, komen we het dorpje Langweer voor het eerst tegen in het jaar 1256. Dat Langweer ouder is dan deze datum is wel zeker maar hoe het toen reilde en zeilde blijft voor altijd en eeuwig onbekend.

Na de datum van 1256 komt Langweer in meerdere archieven voor, zo ook in de kerkboeken van Langweer.

Rondom de oude dorpskerk uit 1777 zijn vele verhalen opgeschreven en bewaard gebleven voor het nageslacht.

Terugkomend op het jaartal 1256 valt op te maken dat Langweer in 2006 zeven honderd vijftig jaar bestond.

Uit de archieven kunnen we opmaken dat in 1434 al sprake is van enig onderwijs.De oude school heeft hoogstwaarschijnlijk altijd naast de kerk gestaan, met daarbij de schoolmeesters-woning. De school is in 1914-1915 afgebroken, maar het oude skoalhûs gebouwd in 1887 staat nog steeds aan de Oasingaleane. Ook de kerk betaalde vroeger mee aan het loon van de schoolmeester. Hij moest voorzingen in de zondagse eredienst, hij werd betaald voor het smeren van het uurwerk in de toren en hij moest het gras maaien op het kerkhof.

Toeristendorp

Langweer werd vroeger beschreven als een agrarisch dorp. Veel van haar inwoners hadden hun werk en inkomen bij de boer en aanverwante bedrijven. Bij de oude haven stond de zuivelfabriek, nu herberg De Wielen en bij de ingang van de haven stonden vroeger de grasdrogerij en de olieslagerij.

Langweer is reeds lange tijd geen agrarisch dorp meer maar een toeristisch watersportdorp waar veel mensen naar toe komen om hun vakantie door te brengen.

Langweer, een dorp dat door de eeuwen heen veel veranderingen heeft ondergaan maar haar eigen identiteit heeft behouden. Zeker de moeite waart om een bezoek te brengen aan het eeuwenoude dorp Langweer

Pieter Brinksma, Langweer