start.

geschiedenis.

organisatie.

agenda.

activiteiten.

jeugdwerk.

meditatie.

gebouwen.

gebruiksplan.

fotoalbum.

orgelconcerten.

begraafplaatsen.

contact.

links.

beleidsplan.

anbi kerk.

anbi diaconie.

KERK LANGWEER
meditatie

Meditatie

 

“Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.”

 

Het is oorlog in Europa, een oorlog met genocide-achtige trekken waarbij een machtige dictator bij voorkeur woonwijken en energiecentrales probeert te raken. En daarbij stapelt ook in ons land de crisis zich op.  Mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan en spreken zich ook in ons land steeds heftiger tegenover elkaar uit. “De wereld is mooi, maar de mensen kunnen beter,” zo verwoordt een gemeentelid kernachtig. Waar moet het heen? Ondertussen zitten we in Advent en gaan op weg naar Kerst. De straten en tuinen worden versierd. In huis branden lichtjes. Er klinkt muziek. Welk verlangen zit daar onder? Wat doen we eigenlijk als we advent en kerst vieren, het gezellig maken met kaarslicht en sfeervolle muziek?

Ik denk dat al die kerstromantiek raakt aan wat Ramses Shaffy zingt: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.” Ik wil dat motto overnemen. Ik maak me ook zorgen over wat er allemaal gebeurt, maar ik wil niet wegzakken in gemopper over de toestand in ons land en in het voortdurend veroordelen van medemensen. NEE! In plaats daarvan wil ik een kaars aansteken, als een kwetsbaar maar warm lichtje in een tijd van verwarring. En ik wil zingen, desnoods tegen de klippen op.

Ik ben niet de enige die dat wil. Interkerkelijk Koor Langweer heeft een doorstart beleefd met een nieuwe dirigent waarmee het op 17 december een kerstconcert geeft. “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!”

Op zondagmorgen 18 december komt het jonge topkoor Agricola uit Groningen in een gezamenlijke dienst van Op ‘Noed en Langweer een Lesson and Carols of Advent uitvoeren. “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!”

Dorpsgenoten binnen Langweer organiseren een heuse Krystkuijer op kerstavond, eindigend met kerstliederen. “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder!”

En in Op ‘e Noed gebeurt ook van alles. In dit blad is er over al die dingen meer te lezen.


Ik wil je oproepen om juist nu – tegen al het gedoe in – hartstochtelijk advent en kerst vieren. Vier mee! Als Kerk Langweer en Protestantse Gemeente op ‘e Noed gaan we daarin voorop en je bent van harte welkom om een kerkdienst of bijeenkomst bij te wonen. We willen graag een werkplaats en een oefenplek zijn van hoop en van licht. We willen graag samen met je plekken ontdekken waar iets van die hoop en dat licht doorbreekt. Het Kerstkind getuigt ervan. Maar wel op ongedachte wijze: als kwetsbare zuigeling in een voederbak. Op de allerminste plekken begint telkens weer Gods weg onder ons. Ook in jou. Het gaat erom dat er ook iets van dat Kindeke in je leven komt. Dat je kwetsbaar durft te zijn. Dat je niet alle antwoorden weet, maar wel moed houdt. Dat je blijft gaan voor verbinding. Dat je blijft zingen, hopen en liefhebben.

 

Dus: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

Alleen dat maakt het leven de moeite waard.

 

Aart Veldhuizen.

 

omhoog ^
volgende >