start.

geschiedenis.

organisatie.

agenda.

activiteiten.

jeugdwerk.

meditatie.

gebouwen.

gebruiksplan.

fotoalbum.

orgelconcerten.

begraafplaatsen.

Pagina 18.

contact.

links.

beleidsplan.

anbi kerk.

anbi diaconie.

KERK LANGWEER
meditatie

Meditatie

 

 

De aarde is vervuld
van goedertierendheid
van goddelijk geduld
en goddelijk beleid

(Lied 650)

 

Het lied hierboven is me dierbaar. Het raakt aan wat ik vaak pal voorafgaand aan de zegen in de kerk zeg: “We leven in een wereld waar Gods zegen woont”. Dat is wat het couplet hierboven zegt: de aarde waarop je leeft is vervuld, is vol van Gods goedheid.

Juist in deze maanden van mateloos geweld in Oekraïne en Gaza en alsmaar toenemende onvrede en polarisatie vind ik dat moeilijker te geloven dan ooit. De veertigdagentijd spreekt me wel enorm aan, omdat ik de aanklacht voel en de verscheurdheid. Wordt het ooit ook Pasen?

 

Als ik naar buiten kijk, moet ik me laten overtuigen. Want de natuur laat elk jaar weer zien dat het leven het wint.

Sterker nog: het kerkelijk jaar volgt de weg van de natuur. Het kerkelijk jaar begint in het donker ergens eind november. Het wordt dan alsmaar donkerder want het licht laat zich steeds minder zien. Totdat het alsmaar korter worden van de dagen eindelijk wordt stopgezet. Daarom zijn we op enig moment in de kerkgeschiedenis midden in de winter Kerst gaan vieren: het feest van de Jezus’ geboorte als de komst van het licht in ons midden.

 

Inmiddels lengen de dagen, komen er knoppen, blaadjes en bloemen tevoorschijn. Het zijn stille getuigen dat de grond niet dood is, maar dat het leven er in zit. Boordevol leven zit de aarde, niet dood te krijgen! En als we straks Pasen vieren, vertellen we elkaar dat wonderlijke verhaal dat zelfs de dood niet het einde is.

Hoe moeilijk het ook voor te stellen is dat de gekruisigde Jezus opstaat uit het graf en de dood overwon, het is wel in lijn met wat de natuur elk jaar laat zien. Elk seizoen zien we de ‘wederopstanding’ van de natuur. Zo vreemd is Pasen dus eigenlijk helemaal niet. En als het moeilijk te geloven is, kun je er wel van zingen en kun je je wel verwonderen over de bomen die elk najaar dood lijken en elk voorjaar weer uitlopen. Het gaat erom dat je je op laat tillen door dat diepe weten dat we – ondanks alles – leven in een wereld waar Gods zegen woont.

Dus het wordt Pasen! Onherroepelijk. En na de eerste Paasdag gaat Pasen nog 50 dagen door, tot aan Pinksteren als de zaden openbreken en verspreid worden, als kleurrijke getuigen van de aarde die vervuld is van Gods goedertierenheid!

 

                                                                                    Aart Veldhuizen.

 

 

 

omhoog ^
volgende >